99% lidí neodhadne, jak starý může být tento „moderní“ disk. Ani vědci netuší, k čemu sloužil

V Egyptě bylo objeveno již mnoho artefaktů, které mají moc přepsat dějiny lidstva. Jsou důkazem o tom, jak vypadala a fungovala tehdejší civilizace. Ne každý nález je však pro dnešní lidi pochopitelný. Zhruba 99 % z nich neodhadne, jak starý může být tento „moderní“ disk. Ani vědci netuší, k čemu sloužil. 

projít na článek

Tento egyptský předmět je úžasným příkladem staré vyspělé technologie. Uhádnete, k čemu sloužil

Je bronzový a má tvar písmene L. Na jednom konci je ozdoben hlavou bájného zvířete. Z druhého visí provázek s olovnicí. To je Merkhet. Téměř tři tisíce let starý předmět, bez něhož staří Egypťané nevyšli z domu. Tedy, hlavně v noci.

projít na článek

Vědci zrekonstruovali podobu královny Kleopatry: Tvář, která se objevila, jim přijde nedůležitá

Patří mezi nejslavnější egyptské panovnice. Zobrazuje jí tisíce uměleckých děl, byly o ní napsány stovky knih, natočeny desítky filmů a dokumentů, i přesto, že vědci stále netuší, jak v reálném životě vypadala. To je královna Kleopatra.

projít na článek

Tajemná kulka velká jako milion Sluncí prostřelila díru v naší galaxii. Vědci netuší, co to je

V roce 2013 byla do vesmíru vynesena sonda Gaia, jejímž úkolem je vytvořit podrobnou 3D mapu naší Galaxie. Vědci v rámci tohoto projektu neočekávali žádný převratný objev. Teleskopy s vysokým rozlišením ale objevily podivnou anomálii. Díru v Mléčné dráze.

projít na článek

Vědci našli na planině Nazca nové záhadné geoglyfy. Jsou jiné než ostatní. Podívejte na snímky

Patří mezi nejzáhadnější lidské výtvory na planetě Zemi a jedná se o geoglyfy na náhorní plošině jihoamerického Peru. Nikdo stále netuší, kdo přesně si dal s vytvořením obřích rytin práci a proč. Dohromady je jich více než 300.

projít na článek

Tento záhadný želený předmět našli vědci mezi kostmi dinosaurů. Napadne vás, o co se jedná?

Kovový klín Aiud je jedním z nejzáhadnějších předmětů naší doby. Objeven byl v roce 1973 v Rumunsku. Tento podivný předmět našli vědci mezi kostmi dinosaurů. Napadne vás, co přesně je zač?

projít na článek