Ve starých kuchařských knihách i v ručně psaných sešitech s recepty najde našinec nemálo inspirace i pro dnešní uspěchanou dobu. Tehdy oblíbené nákypy, svítky nebo pudinky jsou neprávem opomíjené skvosty. Mám v oblibě kombinaci tvarohu, nebo chcete-li sýra, zeleniny podušené na másle a šunky, vše spojené vejci a lehce zahuštěné žemlí krájenou na malé kostičky nebo strouhankou. Naprosto úžasná je kombinace kapusty, medvědího česneku a slaniny. Ale i letní houbová proměna s malými růžičkami květáku zaslouží naši pozornost. Tím chci naznačit, že o něco níže uvedený recept můžete brát za základní a podle něho vytvořit celou řadu zajímavých proměn starodávného budingu. Tak mu také v předminulém století pečlivé hospodyně říkávali. Mimochodem třeba na Britských ostrovech najdete dodnes celou řadu pokrmů ve slaném i sladkém provedení nazývaných pudink. Ale o tom někdy příště. Na formu se čtyřmi solidními porcemi budete potřebovat: 5 vajec, 250 g měkkého tvarohu nebo sýra, 250 g vařeného uzeného jazyka nebo šunky, 300 g zeleniny (cibule, dýně hokaido, řapíkatý celer, mrkev), 150 g kysané smetany či šlehačky, 80 g žemle nebo strouhanky, 60 g másla, sůl, suchou směs koření na bylinkové máslo, muškátový květ, petrželovou nať a pažitku. Očištěnou zeleninu nakrájejte na stejnoměrné kostičky a na másle ji zvolna poduste s trochou soli aby lehce změkla a zavoněla. Nakonec do ní přidejte kořenící směs, posekanou petržel a muškátový květ. Formu na pečení vymázněte máslem a vysypejte strouhankou. V misce rozšlehejte s trochou soli vejce, přidejte tvaroh, smetanu (preferuji hustou kysanou smetanu) a následně vmíchejte máslovou zeleninu a nakrájený uzený jazyk (případně dušenou šunku) a vše trochu zahustěte drobounce nakrájenou žemlí nebo suchou strouhankou. Vše pak vložte do formy a vražte do trouby, jak říkávala Magdaléna Dobromila. Pečte zvolna tedy na max. 150 stupňů 40 minut a nakonec krátce zvyšte teplotu pro opečení na povrchu. Tuto lahůdku plnou proteinů a vitálních živin, jak by řekl moderní výživový poradce, podávejte s křehkým salátem a třeba i trochou jogurtu přichuceného citronem. Já osobně si přidám ještě pár kapek chilli omáčky. Můj oblíbený fígl: do strouhanky, kterou vysypávám formu přimíchám trochu sladké mleté papriky. Stačí fakt jen trochu a až pudink vyklopíte na talíř bude zlatavý jakoby víc opečený. The post Staročeský pudink appeared first on Blog kuchaře Petra Stupky.
Pudink je sladký pokrm připravovaný z mléka, cukru a pudinkového prášku, který se skládá hlavně ze škrobu. Škrob se používá buď bramborový, nebo kukuřičný. Nejkvalitnější pudinky jsou ty, které obsahují pouze kukuřičný škrob. Jelikož pudink neobsahuje lep
projít na článekHrachová kaše je klasický staročeský pokrm, který přetrval až do současné české kuchyně. Kaše je připravována vařením hrachu ve vodě a k její přípravě lze použít jak hrách zelený, tak žlutý, a jak sušený, tak (řidčeji) čerstvý.
projít na článekIngredience - co budete potřebovat na pudinkovou žemlovku 1 ks vánočka 1 litr mléka 2 vejce 4 oloupaná jablka 1 pudink vanilkový 250 g tvarohu hrudkovitý 1 balení vanilkového cukru čokoládová poleva cukr krystal dle chuti Jak postupovat při pří
projít na článek6 vajec cukr moučka hladká mouka polohrubá mouka prášek do pečiva pudink mléko marmeláda Nejprve upečeme piškot: Ušleháme 6 bílků, přidáme 6 lžic moučkového cukru, postupně přidáváme žloutek po žloutku a stále šleháme, přidáme 3 lžíce hladké a 3 lžíce p
projít na článekZákladem pudinkového krému je samozřejmě pudink. Příchuť pudinku volíme dle svého přání, na výběr dnes máme velké množství lákavých chutí – banánová, jahodová, malinová, citronová, karamelová, čokoládová či tradiční vanilková. Pudinkový krém můžeme využít
projít na článek