Jak chlípní Vikingové zacházeli s otrokyněmi. Děsivé nálezy otřásly i otrlými archeology

Otroctví máme spojené převážně s antickým Římem a Novým světem. Důležitou roli ale hrálo i u Vikingů. Získávání otroků bylo klíčovou součástí jejich ekonomiky a jedním z hlavních cílů vojenských tažení a nájezdů.

projít na článek

AKCENTA CZ należy do grupy RBI

Proces przejęcia AKCENTY przez ponadnarodowš grupę finansowš Raiffeisen Bank International (RBI) oraz jej czeskš spółkę zależnš Raiffeisenbank a.s. był zakończony z powodzeniem. AKCENTA CZ należy od teraz silnej i cenionej grupy RBI.

projít na článek

Jaká pravidla platila pro ženy v harému a jaké následovaly tresty, pokud neuposlechly?

Většina osmanských sultánů se oženila s otrokyněmi. Od 16. století platila zásada, že si žádný sultán nevezme svobodnou ženu. Jaká pravidla platila pro ženy v harému a jaké následovaly tresty, pokud neuposlechly?

projít na článek

Vikingové měli neuvěřitelně zničené plíce. Plošně trpěli smrtící a velmi nechutnou chorobou

Když Viking Adalsteinn seděl v roce 1020 n. l. na záchodě, určitě netušil, že pomáhá budoucím vědcům odhalit klíč k dědičnému nedostatku, který lidi předurčuje k plicním onemocněním. Průzkum jeho výměšků totiž ukázal, že byl skrz naskrz prolezlý červy.

projít na článek

Amatér s detektorem kovů našel tento podivný předmět z doby Říma. Pro vědce je velkou záhadou

Do sbírek Galsko-římského archeologického muzea v belgickém Tongerenu přispěl svým nálezem amatérský archeolog a hledač kovů. Jde o úlomek římského dodekaedru, předmětu, jehož účel je pro archeology už po více než dvě století záhadou. Může být úlomek i st

projít na článek

Przelewy w EUR do Wielkiej Brytanii w cenie europłatności

Od 01.01.2021 Wielka Brytania nie należy już do EOG (Europejskiego Obszaru Gospodarczego). Pomimo tego opłaty za płatności w EUR do tego kraju pozostają u nas BEZ OPŁAT / w cenie europłatności. Przelewy w EUR pozostają w reżimie SEPA.

projít na článek