Brokolice: zdravá zelenina, která by neměla chybět v žádném jídelníčku

Brokolice rozhodně stojí za zařazení do jídelníčku. V posledních letech se o ní totiž dokonce hovoří v souvislosti s mnoha pozitivními účinky na zdraví. Výskyt: původ brokolice je nutné hledat v oblasti Středomoří, a to zřejmě na Apeninském poloostrově či na Kypru. Tato zelenina byla také dlouho známa zejména na jihu Evropy. Především ve 20. století však došlo k jejímu rozšíření do dalších částí světa. Popis a účinné látky: jde o jednoletou i dvouletou zeleninu druhu brukev zelná, do kterého patří třeba také hlávkové zelí, kapusta, kedluben nebo květák. Brokolice má tlustou a dužnatou lodyhu, na níž se nacházejí pevně uzavřené růžice s narůstajícími růžičkami. Ty mají na rozdíl od příbuzného květáku zelenou barvu. Listy mají naopak barvu načervenalou, nafialovělou či namodralou. Zelenina obsahuje mnoho účinných látek jako vitamíny (především A a C a kyselinu listovou), minerály (vápník, hořčík, síra apod.) anebo třeba vlákninu. Užitečné části: brokolice je pěstována právě pro dužnaté lodyhy s růžicemi. Brokolice a účinky na lidské zdraví Brokolice rozhodně stojí za zařazení do jídelníčku. V posledních letech se o ní totiž dokonce hovoří v souvislosti s prevencí rakoviny, neboť údajně dokáže „spravovat DNA v buňkách. Nejlépe chrání proti rakovině prostaty, děložního čípku anebo prsu. Navíc dokáže organismus chránit proti toxickým látkám a některé obsažené látky patří mezi silné antioxidanty. Díky tomu chrání rovněž proti volným radikálům, čímž se opět podílí na ochraně buněk. Brokolice má kladný vliv také na nervový a kardiovaskulární systém. Dokáže totiž regulovat krevní tlak, udržovat hladinu krevního cukru a snižovat zvýšenou hladinu cholesterolu. Na druhou stranu nebývá doporučována lidem, kteří berou léky na ředění krve, jejichž účinky by mohla zesílit. Díky vysokému obsahu vlákniny ovšem zase pozitivně působí na trávení (odstraňuje zácpu apod.). Navíc by měla umět pomoci ledvinám a podpořit imunitní systém. Jak využít brokolici v kuchyni? Brokolici lze v kuchyni využít mnoha způsoby. Výborná je např. jako ingredience do polévek, omáček nebo salátů. Navíc ji lze smažit či zapékat, čímž se ostatně nijak neliší od příbuzného květáku. Výborná je i jako příloha. Na druhou stranu musíme zdůraznit, že tepelná úprava v žádném případě nesvědčí obsaženým účinným látkám. Ideálně tedy brokolici konzumujte za studena, případně ji lehce povařte v páře. Pak totiž bude nejen mnohem zdravější, ale také chutnější, bude mít lepší konzistenci, a pokud ji následně vložíte do studené vody, zachová si i pěknou zelenou barvu. Pokud jste tuto zeleninu doposud příliš nemuseli, zkuste náš recept na brokolici na páře. Jednu větší brokolici rozeberete na růžičky a dáte osolenou na 10 minut vařit na pařáku. Pak musíte osmažit jednu větší cibuli pokrájenou na proužky, zasypat ji polovinou lžíce mouky a stejným množství cukru (ideálně třtinového). Až bude cibulka hotová, posypte s ní uvařenou brokolici a máte hotovo. Uvidíte sami, zda vám takto upravená brokolice zachutná, nebo nikoli. Pěstování brokolice na zahradě Existují dva základní druhy brokolice (květáková a výhonková) a jejich další odrůdy. Ty se ale pěstují tak nějak obdobně. Nejvíce se jim daří při teplotách 10 až 25 °C. Ideálně tedy brokolici zasaďte na brzy na jaře, anebo ve druhé polovině léta. Vegetační doba je poměrně krátká (max. tři měsíce), takže sklízet budete co nevidět. Této zelenině v každém případě vyhovují hlinitopísčité půdy s dostatkem vápníku, a to spíše s neutrálním pH. Navíc ji je nutné hnojit, přičemž optimálně použijte nějaké komplexní hnojivo. Mohlo by vás zajímat: kladný vliv na obranyschopnost organismu má brokolice i díky vysokému obsahu vitamínu C, což už jsme naznačili výše. Dokonce obsahuje dvakrát více této pro zdraví prospěšné látky než citrusové plody. Jak ovšem ukazují některé studie, ztráty vitamínu C při tepelné úpravě mohou činit až 56 %. Ztráty nicméně závisí na mnoha subjektivních a objektivních faktorech.

projít na článek

Zdravá firma

Naše společnost získala excelentní rating v hodnocení „Zdravá firma“ a byla zařazena mezi TOP 1% finančně nejstabilnějších firem v České republice. Článek Zdravá firma se nejdříve objevil na Amsoft Ostrava.

projít na článek

Jak mít zdravá střeva a doplnit vlákninu

Jak mít zdravá střeva? Zdravá střeva jsou základem našeho celkového zdraví. Obsahují až 500 různých druhů bakterií (škodlivých, ale i prospěšných či dokonce nezbytných) a mají více funkcí, než jenom trávit přijímanou potravu. Střeva jsou hlavním orgánem i

projít na článek

Základ racionálního jídelníčku

Základ jídelníčku by měl být takový, abychom se po jídle cítili dobře. Rozhodně se nenuťte jíst jídla, která vám nechutnají, akorát vám to pokazí první dojem. V úvodu již bylo nastíněno, že každý jídelníček je jiný. Něco jiného potřebuje těhotná, kojící ž

projít na článek

Zahrňte těchto 5 potravin do Vašeho jídelníčku pro silnější nehty

Abychom své nehty udrželi zdravé a silné, je důležité se o ně starat. Pokud trpíte problémem nezdravých, zbarvených nebo lámavých nehtů pak vám mohou pomoci některé druhy potravin. Většina lidí spojuje péči o nehty s manikúrou a pedikúrou. Kromě této spíš

projít na článek

Zapečená brokolice smozzarellou

Brokolice je zelená příbuzná květáku a můžete ji použít nejen k zapékání, ale i do polívek, na smažení, do salátu, k těstovinám nebo jako příloha k jídlu. Je bohatá na řadu vitamínů, minerálních látek a obzvlášť pro hodně malé děti ji doporučuji připravov

projít na článek