Sušení hub

Češi jsou ojedinělý houbařský národ, jehož významná část se dokonce považuje za vášnivé houbaře. Ale co pak s nasbíraným pokladem? Nejčastěji se houby uchovávají sušením. Dají se tak zpracovat skoro všechny druhy. Některé by vám ale přece jen po této úpravě nezachutnaly. K sušení se nehodí například choroš, muchomůrka růžovka, pýchavky nebo václavky. Ovšem pochutnáte si na bedlách, kotrčích, křemenáčích, ryzcích či žampionech a samozřejmě na hřibech, což jsou asi nejvhodnější houby k sušení.

projít na článek

Sušička na ovoce

Sušení nejrůznějších plodů či masa patří k nejstarším způsobům uchovávání potravin. A také k těm nejzdravějším. Dnes sušení výrazně usnadňuje a urychluje elektrická energie.

projít na článek

Výkonný pomocník sušička potravin

Potraviny se sušily od pradávna. Tento způsob zpracování potravy byl součástí každodenního života našich předků. Pak sušení začaly vytlačovat modernější způsoby zpracovávání potravin jako mražení nebo konzervování. Sušení ale bylo a stále zůstává jedním z

projít na článek

Sklizeň, sušení a skladování česneku

Kuchyň bez česneku si nikdo snad ani neumí představit. Nejen, že se o něm říká, že zahání nemoci a pomáhá proti nachlazení, ale hlavně dodává výjimečnou a specifickou chuť připravovaným pokrmům. Na to, než vám česnek vyroste, jste čekali sedm až devět měs

projít na článek

Jak pěstovat vinnou révu

Vinná réva je rostlina z čeledi révovitých. Někdy se označuje též jako evropská réva nebo jako ušlechtilá réva. Její plody (bobule) se nazývají hrozny (nesprávně hroznové víno), používají se k přímé konzumaci, k sušení a kandování a především jako surovin

projít na článek

Zavařování v troubě

Sušení, uzení a nakládání do soli nebo medu jsou ty nejstarší způsoby uchovávání potravin. Na postup sterilace přišel na konci 18. století francouzský kuchař a cukrář Nicollas Apert. Původním obalem, který měl zabránit pronikání mikroorganismů, byla klasi

projít na článek