Sušení nejrůznějších plodů či masa patří k nejstarším způsobům uchovávání potravin. A také k těm nejzdravějším. Dnes sušení výrazně usnadňuje a urychluje elektrická energie.
Potraviny se sušily od pradávna. Tento způsob zpracování potravy byl součástí každodenního života našich předků. Pak sušení začaly vytlačovat modernější způsoby zpracovávání potravin jako mražení nebo konzervování. Sušení ale bylo a stále zůstává jedním z
Povidla jsou potravina kašovité konzistence. Vyrábí se ze sladkého ovoce, nejčastěji ze švestek, jablek či hrušek. Na rozdíl od marmelád a džemů se povidla tradičně vyráběla bez přídavku cukru vařením ovoce až do zahuštění nebo vypékáním na pekáči. Původn
projít na článekPěstitelé ovoce sbírají hrozny ve vesnici Xiatang v provincii Zhejiang. Úplně nová výsadba dává dobrou úrodu, která pomáhá zemědělcům zvýšit příjmy a zbohatnout. (Foto: Chen Yueming / Guangming Picture)
projít na článekčerstvé a kompotované ovoce perlivá voda ovocný sirup kostky ledu Očištěné ovoce pokrájíme na menší kousky, vložíme do vyšších sklenic a zalijeme ovocným sirupem. Opatrně po skle dolijeme vodou a doplníme ledem. Podáváme s kostkami ledu, brčkem a dlouhou
projít na článekBublanina je sladký druh pečiva. Je to třená buchta, do které se přidávají třešně, višně, broskve či jiný druh ovoce, případně marmeláda. Připravuje se tak, že se do pekáče nalije těsto, načež se do něj následně vsadí zmiňované ovoce nebo kousky marmelády
projít na článek