Café Imperial Zdeněk Pohlreich

Společně s přítelkyní jsme fanoušky Zdeňka Pohlreicha a jeho televizní show, proto pro nás byla návštěva restaurace, kde je Zdeněk šéfkuchařem, nevyhnutelnou povinností. Již nějakou dobu jsme návštěvu odkládali, ale když se blížily narozeniny mé drahé polovičky a já vymýšlel, jak tento významný večer strávit, bylo Café Imperial jasnou volbou (a jak se později i ukázalo – vhodnou volbou).  Koncept kuchyně stručně Tradiční česká kuchyně poctivě + výběr několika pokrmů mezinárodní kuchyně. Do menu se promítá všem známý Zdenkův přístup – tedy poctivě připravená domácí jídla z kvalitních surovin, nekompromisně vyřazující jakýkoli polotovar, či dochucovadlo. Zamýšlený koncept odpovídá realitě. Interiér + exteriér Styl art deco, ve kterém byla budova v letech 1913–1914 Jaroslavem Benediktem vystavěna, působí impozantně. Interiér skýtá secesní mozaiky navržené prof. Janem Benešem. Celá budova prošla náročnou a dlouhou rekonstrukcí, díky které dnes hotel i restaurace vypadají jedinečně. Rezervace Jelikož Café Imperial je díky Ano,šéfe! a Zdendovi samotnému nejznámější restaurací v ČR, rezervoval jsem místa raději měsíc dopředu, ale prý stačí 4–5 dní předem (pro večeři). Jednoho pátečního večera jsem dostal ohromnou chuť na zdejší hamburger „dvouručák“ s grilovanou cibulí, tak jsem si zavolal, zda-li nemají volné místečko – já blázenec pomatený – v pátek večer? :)  Narozeninovou rezervaci jsem prováděl přes internet – odešlete vyplněný formulář s kontaktními údaji – hotovo (jak prosté). Do speciální kolonky můžete vyplnit speciální přání a to si pište, že jsem jedno měl – a skromností jsem nešetřil :) Přál jsem si, aby sám pan Pohlreich po našem usazení ke stolu přinesl přítelkyni pugét tulipánů (které bych samozřejmě předem dodal) a popřál vše nejlepší k narozeninám – to by totiž na přítelkyni, která má „Šéfa“ moc ráda, udělalo skvělý dojem!;) Pár minut po odeslání formuláře mi telefonuje pracovnice Café Imperial a sděluje mi, že by to nemusel být problém. Pan Pohlreich jistě rád vyhoví, jen nemůže s jistotou říct, zda-li zrovna v restauraci bude, jelikož má mnoho natáčení a cestování. Tento fakt jsem samozřejmě předpokládal. Čekal mě tedy měsíc nejistoty protkané nervozitou, jestli mi to překvápko vyjde, nebo ne :) Příchod Přítelkyně do poslední chvíle nevěděla, co ji čeká a já musel jít tajně do restaurace předem, abych personálu předal kytici. Ve dveřích mě čekalo milé překvapení, jelikož o příchozí hosty se starala bývalá spolužačka z prvního ročníku VŠ, se kterou jsme navštěvovali společné hodiny filosofie. Vzápětí mě ovšem potkalo překvapení nemilé, jelikož Zdeněk Pohlreich byl zrovna na natáčení ve Zlíně a pracovnice vůbec nevěděla o mém přání (kvůli kterému já celý měsíc nespal :). Přání jsem tedy musel převyprávět, ale i tak mu bylo vstřícně vyhověno. Kytici mi personál dal do úhledné vázy a umístil na náš stůl. Mohl jsem tedy v klidu jít vyzvednout přítelkyni. Za pár minut jsme byli zpět a já mohl světácky pozdravit pracovnici u dveří: „Ahoj, tak jsme tady“, a zapůsobit tak na přítelkyni tykáním si s personálem, což mi přišlo nesmírně vtipné :) Po usazení ke stolu nám bylo předloženo menu. Konečně se tak dostáváme k tomu nejlepšímu, k jídlu :) Jídlo, šéfe! O náš stůl se staral mladý, příjemný muž, u kterého jsme si objednali předkrmy i hlavní jídla zároveň. Přítelkyně Monča si objednala Salát se zapečeným kozím sýrem a akátovým medem. Salát s kozím sýrem a akátovým medem – 198,– Kč Salát čerstvý, jeho listy dobře osušené od vody. Horký rozpečený kozí sýr na čerstvých křupavých bagetkách … k tomu není co dodat, mňamózní ;) Akátový med výraznou chuť sýra doplňoval velmi příjemně. Monča o tomto salátu básní již měsíc a prý neuplyne den, kdy by si na něj nevzpomněla. Můj předkrm sestával ze světově oblíbených svatojakubských mušlí, zde v úpravě s bylinkovou omáčkou a hráškovým pyré. Mušle sv. Jakuba s bylinkovou omáčkou a hráškovým pyré – 249,– Kč Mušličky byly ideálně připravené – povrch dozlatova opečený, ale vnitřek měkoučký, lehce nedopečený. Jemnost mušlí a jemnost hráškového pyréčka příjemně kontrastovala s výraznější chutí bylinkové omáčky. A máme tu hlavní chody. Monča se nechala zlákat divokým lesním zajícem, který pro nás byl kulinářskou novinkou. Doposud jsme měli maximálně králíka. Zajíc Royale s lanýžovými nudlemi – 375,– Kč Voněl opravdu úžasně a chutnal skutečně jako zvěřinový králík :) Maso bylo měkké, ale mělo poněkud výrazně sušší charakter – zvěřina pravděpodobně sušší maso je, proto se asi nepřísluší tuto věc vytýkat (případně mě prosím opravte/doplňte v komentářích). S výraznou omáčkou a s nudlemi ho Monča nakonec „zblajzla“ jak malinu :) Nudle byly proházeny s plátky černých lanýžů a pravděpodobně ještě dochuceny lanýžovým olejem. Můj hlavní chod měl jasný směr již dávno – tušíte správně – jsou jím Pohlreichova vyhlášená hovězí líčka na červeném víně s bramborovou kaší. Hovězí líčka na červeném víně s bramborovou kaší a restovanou zeleninou se žampiony – 325,– Kč Tento legendární pokrm stručně a jasně předčil moje očekávání. Opravdu mistrně provedené poctivé domácí jídlo, které Vás uspokojí zábavnou hrou výrazných plných chutí a navíc zasytí. Maso je tak křehké a šťavnaté, že by se dalo krájet lžící a to bez nadsázky. Bramborová kaše oplývá smetanově jemnou strukturou i chutí. Překvapilo mě, jak je omáčka řídká, ale přesto dostatečně napěchovaná masito-zeleninovou chutí. Skvělý zážitek, který Vás sem přitáhne znovu. Po hlavních chodech jsme dostatečně nasyceni a už nám nezbývá místo pro dezert. Ale Keba se nevzdává :) Objednal jsem si tedy opět jeden světový „majstrštyk“ a to Créme Brulée. Créme Brulée – 125,– Kč Ani dezertu se nedalo nic vytknout. Crémíček byl jemný a lahodný, nepřeslazený, s jemně křupavou opálenou vrstvou zkaramelizovaného hnědého cukru na povrchu a se skořicovou křupavou oplatkou. Velká škoda, že jsem se zmohl jen na polovinu. Monča po svém zajíci nebyla schopná ani ochutnat :) Víno Vínu se opět vyhýbám (přestože jsme měli každý tři sklenky), protože mu nerozumím. Mám pro Vás jen jednu zprávu vysokého informačního charakteru – číšník nám vína doporučoval a byla dobrá :) Závěr Pohlreichova známá slova, že podávané jídlo ve Vás musí vyvolat zážitek a musí Vás ohromit, abyste se vrátili zpět, se mu v jeho vlastním podniku realizovat daří. Aspoň při mé návštěvě tomu tak bylo. Pokud Vás láká dát si poctivě připravené jídlo, z kvalitních surovin a za přiměřenou cenu, můžu Vám návštěvu u „Šéfa“ doporučit. Máte taky s Café Imperial zkušenost? Podělte se v komentářích ;)

projít na článek

Květákové placičky podle Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich je známý šéfkuchař restaurací Café Imperial a Divini. Stal se populárním díky televizní show Ano, šéfe a účinkováním jako porotce v kulinářské reality show Na nože. Tento svérázný kuchař prezentoval řadu svých receptů na obrazovce a stal

projít na článek

Šéf na grilu

Od 21. května začíná TV Prima druhá řada pořadu o grilování Šéf na grilu. V hlavní roli bude opět vystupovat popuární šéfkuchař Zdeněk Pohlreich - zde na rozdíl od jeho minulých pořadů Ano šéfa a Na nože přímo sám vaří - resp. griluje. V minulé serii Šéf

projít na článek

Anthony Bourdain v Praze

Anthony Bourdain je v Americe tím, čím je v České Republice Zdeněk Pohlreich, nebo Gordon Ramsay v celém světě. Tedy kuchařskou celebritou, šéfkuchařem, moderátorem své vlastní show a navíc absolventem Amerického kulinářského institutu (CIA) a spisovatele

projít na článek

Čočková polévka podle Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich miluje polévky, protože pro něj představují symbol rychlého, komfortního, nekomplikovaného jídla, které zasytí a hodí se zvláště pro sychravé podzimní a zimní večery. Zde tedy nabízíme recept na polévku ze zelené čočky od mistra kuchaře.

projít na článek

Nejlepší kuchař Zdeněk Pohlreich

Kdo by neznal Zdeňka Pohlreicha. Proslavil se svou zemitou komunikací na televizní obrazovce v pořadech Ano, šéfe!” nebo Šéf na grilu”. Pro někoho ikona, pro jiného drsný a vulgární kuchař. Ať tak či onak, neustále přitahuje televizní diváky svou nápadito

projít na článek