Žemlovka s vanilkovým šodó

Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku s vanilkovým šodó 8 rohlíků 1 l mléka 12 vajec (6 na žemlovku a 6 na sníh a šodó) cukr skořice vanilka 250 ml smetany citron 6 jablek 125 g másla 500 g tvarohu Jak postupovat při přípravě žemlovky? Rohlíky nakrájíme na kolečka a dobře je namočíme ve směsi rozšlehaných 6 vajec, mléka a cukru. Plech vymažeme a dno vysteleme polovinou namočených rohlíků. Tvaroh utřeme s vanilkovým luskem a 4 lžícemi cukru. Jablka nastrouháme a smícháme se skořicí, cukrem a citrónovou šťávou. A pustíme se do vrstvení. Na rohlíky dáme tvarohovou vrstvu, pak vrstvu jablek a zakončíme opět vrstvou rohlíků. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca asi 45-60 minut při 180 ° C. Mezitím si připravíme sníh a krém. Bílky utřeme s 2 PL cukru na tuhý sníh. Takto připravený sníh natřeme před dopečením na žemlovku a dopečeme dozlatova. Vanilkové šodó si připravíme tak, že nad párou vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a postupně přidáváme 250 ml smetany ve které jsme vyvařit vanilkový lusk. Kdo má rád, může nakonec ozdobit rozinkami.

projít na článek

Buchtičky s krémem

Známe je jako buchtičky s krémem, buchtičky se šodó nebo dukátové buchtičky a většina z nás je miluje, i když si je dáváme jen jednou za čas. Tenhle tradiční český pokrm se na jídelních lístcích v posledních letech objevuje stále častěji, ale můžeme si je

projít na článek

Pudinková žemlovka

Ingredience - co budete potřebovat na pudinkovou žemlovku 1 ks vánočka 1 litr mléka 2 vejce 4 oloupaná jablka 1 pudink vanilkový 250 g tvarohu hrudkovitý 1 balení vanilkového cukru čokoládová poleva cukr krystal dle chuti Jak postupovat při pří

projít na článek

Husí kůže se šodó

Co nám naskakuje při vzpomínce na školní stravování

projít na článek

Žemlovka s karamelizovanými jablky

Ingredience - co budete potřebovat na žemlovku s karamelizovanými jablky 50g másla 7-8 středně velkých jablek 180g krystalového cukru cca 560ml smetany na šlehání toustový chléb (nebo i rohlíky, vánočka .. dle chuti) 4 žloutky 400-500g tvarohu (k ochu

projít na článek

Pomerančová žemlovka s brusinkami

Ingredience - co budete potřebovat na pomerančovou žemlovku s brusinkami 3 šálky nakrájeného toustového chleba na kostičky, (nebo briošky, bagety) hrst sušených brusinek (podle potřeby a dle chuti) Pomerančový likér Grand Marnie, Cointreau (nebo jiný pom

projít na článek