Východ Slovenska opouští velká firma. Více než 1 000 zaměstnanců bude muset v létě vyměnit zaměstnavatele

Americká firma si ve společném podniku nechává čtvrtinu podílu. Whirlpool Poprad Slovensko opouští velký investor. V létě 2023 odchází z Popradu americká firma Whirlpool a 1 100 pracovníků působících v továrnách v Matejovce bude mít nového zaměstnavatele. Podle neoficiálních zdrojů odchází firma zejména pro přísnější evropské zelené normy na spotřebiče, píší tvnoviny.sk .  Firma odchází z Polska i Itálie a stěhuje se z celého regionu, který zahrnuje Afriku a Blízký východ. Závod odkoupila turecká firma Arcelik, která zastřešuje výrobu značky Beko. Američané si v nové firmě ponechají čtvrtinu podílu. Propouštět se nebude Zaměstnanci společnosti Whirlpool v Popradu se o svá místa prozatím bát nemusí. V souvislosti s medializovaným odchodem výrobce ze Slovenska to potvrdila Marianna Šebová z tiskového a komunikačního oddělení Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny. \Neevidujeme od začátku roku 2023 nahlášené hromadné propouštění na Úřadu práce, sociálních věcí a rodiny Poprad,\ uvedla. Zaměstnanost by tam tedy měla být zachována i poté, co americký výrobce domácích spotřebičů svůj evropský byznys přesune do nové společnosti. Celý proces by měl být ukončen v průběhu druhého pololetí. Arcelik bude mít v nové společnosti 75procentní podíl a Whirlpool zbývajících 25%. Očekává se, že nový podnik by měl v Evropě zaměstnávat více než 20 000 lidí.

projít na článek

Legislativní změny v oblasti pojistného na sociální zabezpečení od roku 2023

V souvislosti s dřívějším odchodem do důchodu tzv. zdravotnických záchranářů a členů jednotek hasičského záchranného sboru podniku se zavádí pro jejich zaměstnavatele vyšší odvod pojistného. Od února 2023 budou mít zaměstnavatelé možnost uplatnit slevu na

projít na článek

Sleva na pojistném u zkrácených úvazků bude platit už od začátku února 2023

Už od 1. února 2023 budou mít zaměstnavatelé možnost využít slevy na sociálním pojištění u zaměstnanců, kteří budou pracovat na zkrácený úvazek.

projít na článek

Zkušenosti architektonické kanceláře .team ABJ s BIM řešením

Slovenská firma s 3 oceněními Stavba roku využívá BIM nástroje Autodesk, Arkance Systems a Enscape

projít na článek