Také už je na vás letošní zima moc dlouhá? Zkraťte si čekání na jaro přípravou krásného jarního dezertu mechového dortu! Krásný zelený dort ze špenátu neboli mecháček, byl na seznamů dezertů, které musím jednou vyzkoušet, už pěkně dlouho. Mé únorové narozeniny k tomu byly ideální. Vždycky mě totiž štvalo, že mám narozeniny v zimě. Únor je zrovna měsíc, kdy zima už je většinou moc dlouhá a člověk ho přežívá jen díky tomu, že jaro klepe na dveře. Taky proto jsme posledních 11 let cestovali na mé narozeniny do teplých krajů. Letos to ale nešlo, a tak jsem se rozhodla, že si jarní atmosféru navodím alespoň mechovým dortíkem. Abych byla upřímná, nebylo to úplně jednoduché. Korpus jsem dělala na čtyři různé způsoby, dokud nezískal požadovanou konzistenci. Ten první byl z čerstvého špenátu, ale příprava mi přišla hodně nepraktická, protože špenátu potřebujete zpracovat půl pytle, což je celkem pracné a navíc ho nemůžete zbavit přebytečné vody. U mraženého špenátu to bylo snadnější a navíc je jednodušší ho sehnat v bio kvalitě (špenát je jedna z potravin, kterou se snažím vždy kupovat bio). Až na ten úplně první korpus z čerstvého špenátu, který bohužel letěl do koše, byly ty ostatní chuťově moc dobré, takže jsem měla alespoň možnost vyzkoušet i více druhů krémů. Díky tomu mám pro vás dvě verze mecháčku náročnější a jednodušší. Náročnější verze je s čokoládovým krémem, ta jednodušší se šlehačkovým. Čokoládový krém je totiž o něco složitější na přípravu a také je potřeba ho udělat pár hodin v předstihu, aby stihl vychladnout. Mně osobně se vizuálně víc líbil dortík s tmavou náplní, protože ve mně evokoval skutečný mechový kopeček s hlínou uvnitř Chuťově jsou ale výborné obě verze, takže pokud nemáte času nazbyt, určitě jděte do šlehačkové! Pokud se obáváte chuti špenátu v korpusu, tak nemusíte. Se zavřenýma očima byste nepoznali, že jíte brčálově zelený dortík obarvený špenátem! Ingredience Těsto 160 g mraženého listového špenátu (cca 50 g rozmraženého špenátu zbaveného vody) ½ hrnku kokosového mléka z plechovky 4 vejce Vanilkový extrakt 300 g jemné mandlové mouky (lze použít i kešu mouku) 30 g kokosové mouky 2 lžíce xylitolu (lze vynechat) 2 lžičky kypřícího prášků bez fosfátů 1 lžička jedlé sody 2 našlehané bílky Na čokoládový krém (je potřeba připravit alespoň 3 hodiny v předstihu) 370 ml smetany na šlehání 25 g másla 150 g vysokoprocentní čokolády Vanilkový extrakt 500 g mascarpone Nebo na šlehačkový krém 500 ml farmářské smetany na šlehání 250 g mascarpone vanilkový extrakt + na ozdobení 500 g ovoce (jahody, maliny, ostružiny, borůvky) Postup Troubu předehřejeme na 175 C. Špenát necháme rozmrznout, poté pomocí sítka nebo plátýnka vymačkáme všechnu přebytečnou tekutinu. Je opravdu potřeba dát si s vymačkáním práci, jinak těsto bude příliš vlhké. Do mixéru vložíme špenát, kokosové mléko a vejce a mixujeme, dokud se nám nevytvoří hladký špenátový krém. V míse smícháme mandlovou a kokosovou mouku, kypřící prášek a sodu. Poté do mísy vlijeme špenátovou směs a vanilkový extrakt a promícháme. Na závěr vyšleháme bílky do tuhého sněhu a opatrně přimícháme do těsta. To poté přendáme do formy o průměru 22 cm a vložíme do trouby. Pečeme 45–55 minut. Propečenost kontrolujeme špejlí. Hotový korpus vyndáme z trouby a necháme na mřížce vychladnout. Poté jej pomocí lžíce vydlabeme tak, aby korpus zůstal cca 1 cm vysoký. Na závěr korpus zarovnáme nožem a seřízneme okraje, aby byl dort celý zelený. Vydlabaný korpus vložíme do misky a použijeme později na zasypání krému. Na čokoládový krém Do menšího hrnce vlijeme smetanu, přidáme máslo, promícháme a na středním plameni zahříváme, dokud nepřivedeme směs k varu. Poté směs ihned odstavíme z plamene, přidáme na malé kousky nalámanou čokoládu, kterou necháme ve smetanové směsi rozpustit. Poté promícháme tak, abychom vytvořili hladký čokoládový krém. Hotovou směs přelijeme do misky, přikryjeme fólií a vložíme na 1 hodinu do lednice. Poté krém promícháme a vložíme na další 1,5 hodiny do lednice. Do větší mísy vložíme mascarpone, přidáme vychlazený čokoládový krém a vanilkový extrakt a ručním šlehačem 2-3 minuty šleháme. Na šlehačkový krém Smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky. V míse smícháme mascarpone s vanilkou a šlehačku do směsi opatrně vmícháme a vložíme do lednice. Nakrájené ovoce vyskládáme na korpus, na něj přidáme krém, který vytvarujeme do tvaru hroudy. Tu poté posypeme rozdrobeným zbylým korpusem a pomocí rukou jej opatrně přimačkáme ke krému. Hotový dort vložíme na hodinu do ledničky. Podáváme ozdobený ovocem a případně i jedlými květy. Vaše The post Mecháček appeared first on Cukrfree.cz.