Kyselina mravenčí má chemický vzorec HCOOH (latinský název je acidum formicicum) a někdy se také nazývá methanová kyselina. V přírodě se vyskytuje v žahavých částech kopřiv a je vylučována některými druhy mravenců při podráždění. Vyrábí se adicí hydroxidu sodného na oxid uhelnatý při cca 115 až 150 °C a 0,8–3 MPa v tlakových reaktorech. Novější procesy jsou založeny na adici methanolu na oxid uhelnatý při 70 °C a 2–20 MPa za katalýzy methoxidem sodným. Kyselina mravenčí je silně žíravá, ostře páchnoucí kapalina. Je neomezeně rozpustná ve vodě a běžných organických rozpouštědlech. Používá se k syntéze esterů, jako konzervační látka silážních krmiv, pouze v omezené míře pak ke konzervaci potravin.
Kyselina solná se odborně nazývá kyselina chlorovodíková (latinsky pak acidum hydrogenchloridum), má nažloutlou barvu, protože obsahuje další příměsi (chlorid železitý). Jedná se asi o nejdéle známou kyselinu a lidmi nejvíce využívanou. Je to vodný roztok
projít na článekDenní diář Mravenci je pracovní diář koncipovaný jako odolná, skladná knížečka, do které je možné si zaznamenávat poznámky a úkoly pro každý den i vývoj dlouhodobých projektů v rámci měsíců a celého roku. Diář není datován a je tak možné začít se zápisem
Poslední aktualizace: 4.5.2023 Kyselina močová je látka velmi špatně rozpustná ve vodě. Při zvýšené koncentraci může vytvářet krystalky, které se pak mohou usazovat v kloubech ... Číst dále Příspěvek Kyselina močová: Proč jsou její zvýšené hodnoty nebezpe
projít na článekVylepšete si svůj den s naším osvěžujícím vitaminovým nápojem! Je nealkoholický, neperlivý a je skvělým zdrojem vitamínů. Zároveň díky nízkému obsahu cukru nebudete přijímat zbytečné množství kalorií. Vaše chuťové zase pohárky jistě ocení lahodné příchutě
projít na článekMáme tu něco pro milovníky čaje s příchutí ovoce. Představujeme lahodný VITAMIN.TEA. Má nízký obsah cukru a přimíchali jsme do něj hromadu vitamínů, jako vitamín C, D, E, zinek, hořčík a s vitamíny skupiny B. Výživové údaje: na 100 ml na 515 ml
projít na článek