Květnová inspirace

Je květen a dění v přírodě je v plném proudu. Tak hurá s dětmi ven. Sebelepší filmy o přírodě, knihy nebo počítačové hry nenahradí dětem kontakt s přírodou. Ano, mohou se z nich hodně naučit, ale ten pocit, když se děti v přírodě s živočichy, rostlinami, houbami nebo nerosty a horniny setkají, je nenahraditelný. Pokud budou děti v přírodě s vámi v radostné náladě, všechny ty barvy, vůně a tvary, závany větru nebo sprška deště zůstanou nesmazatelně v jejich nitru a pomohou dětem vyrůst v citlivé a zároveň silné osobnosti. Zní to krásně? Tak hurá do toho. Náš tip je tento: Vezměte děti ven na vycházku v různou denní dobu a za různého počasí. Uslyší jiné zvuky, než na které jsou zvyklí, uvidí jiné živočichy a zažijí jiné pocity. Kdy jít na zvláštní prožitkovou vycházku s dětmi? Třeba ráno, brzy ráno a ještě dříve, při rozbřesku, když se den probouzí. V poledne za plného slunce, které přesvědčí všechny květy, aby se dokonale rozevřely. Za deště, kdy příroda nasává vláhu. Večer a za soumraku, nebo i v noci, kdy se krajina stává tajemnou. Jak to udělat? Nejdříve se v různou dobu ven vypravte vy. Raději ne sami, ale najděte si někoho ke společným vycházkám, kdo bude ochotný s vámi na nich mlčet. Pozorujte, vnímejte krásy kolem sebe a uvažujte. Co by se vašim dětem líbilo a pak jim o tom vyprávějte. Ve vhodnou dobu se dětí zeptejte, jestli by se s vámi na takové dobrodružství chtěly taky vydat a vycházku naplánujte. Samozřejmě dbejte na bezpečnost dětí. Po návratu z první vycházky založte s dětmi vycházkový deník, společně zapište, co bylo pro ně nejúžasnější a navrhněte jim, aby to doplnili svou kresbičkou. Děti postupně veďte, aby si zápisy vedly samy. Radujte se z jejich zápisů, ale neodměňujte je za to, aby se deník sám mohl stát takovou odměnou. Naše děti mají z dětství několik popsaných bloků plných zápisů, obrázků, výstřižků, nalepených pírek a vylisovaných lučních květinek. Vzpomínám si, jak jsem se stěhovala a dcera, tenkrát už dospělá, mi kladla na srdce: „Mami, prosím, hlavně je nevyhoď,“ a když se i ona usadila na jednom místě, deníky jsem jí dovezla a má je mezi svými poklady. Jsou to kousky vzpomínek na dětství, které připomínají všechny ty pocity a zážitky, které jsme na vycházkách a výletech prožili. Foto v náhledu: AdobeStock Článek Květnová inspirace se nejdříve objevil na Ester z.s..

projít na článek

Vánoční inspirace

The post Vánoční inspirace first appeared on Nejlepší české vtipy.

projít na článek

Evi Inspirace plisé

Jsem tu s novou inspirací pro všechny šikovné ručičky, pro které je šití koníčkem i profesí. Další videa najdete na našem Instagramu a Facebooku. Článek Evi Inspirace plisé se nejdříve objevil na evi-latky.cz.

projít na článek

23. 3. 2020 – inspirace jak učit přes internet

Vytvořili článek s inspirací pro učitele, jak se dá velice efektivně jak vyučovat, tak zkoušet přes internet.

projít na článek

Výroba BMW i3 končí výroční exkluzivní edicí HomeRun

Zdroj inspirace, průkopník inovací a lokální bezemisní radosti z jízdy – to je jen krátký výčet přívlastků, které doprovázejí první masově vyráb

projít na článek

Centrální banky stále poptávají zlato. Inspirace jde z Východu

Navzdory překvapivému výsledku hlasování amerických voličů zůstává dlouhodobý zájem o zlato stejný. Ekonomické problémy napříč světem i nekonvenční měnové politiky budou poptávku po fyzickém zlatu dál podporovat.

projít na článek