Internet a zdravotně postižení lidé

Život s hendikepem není vůbec snadný. Kromě mnoha praktických problémů je také často obtížná komunikace s okolím. Naštěstí díky vývoji moderních komunikačních technologií nabízí například internet řešení i pro zdravotně znevýhodněné občany. Umožňuje jim být ve středu dění a počítač a internet jim právě v tomto ohledu maximálně pomáhá. Tak jako u veřejných budov je v současné době nemyslitelné, že by se jednalo o bezbariérovou stavbu, tak také internet je „bezbariérový“.   Internet je skutečně pro každého Internet totiž může využívat každý bez ohledu na postižení. Skupiny lidí s postižením jsou různorodé. Přesto určitá pravidla mají jednotlivé skupiny společné. Jedná se například o přehlednost a srozumitelnost, jednoduché ovládání, dostupnost a čitelnost. Jen příslušný web nestačí. Je zapotřebí asistivních pomůcek. ·         Zrakově hendikepovaní – pokud se domníváte, že nevidomý člověk nemůže pracovat s počítačem, jste na omylu. Lidé mohou surfovat na internetu zcela běžně. Potřebují jin speciální pomůcky nebo programy, které jim text převedou na mluvené slovo a umožní hlasové vstupy. Mezi pomůcky patří například speciální klávesnice s braillovým písmem. ·         Sluchově hendikepovaní – lidé se sluchovým postižením nejsou v oblasti internetu prakticky znevýhodněni. ·         Pohybově hendikepovaní. Současné technologie si ví rady, a to i v tom případě, že se jedná o člověka, který je v podstatě zcela imobilní. Mezi nejvyužívanější pomůcky patří trackball, využívající sledování oka a mimika pomoci snímání pohybů nohou, úst nebo jazyka. To je jen velmi stručná ukázka, téma technologie jako pomoc pro zdravotně znevýhodněné je téma velmi rozsáhlé. Každopádně internet lidem s hendikepem výrazně pomáhá. Díky němu mají dostupné informace, mají možnost prostřednictvím sociálních sítí komunikovat s okolím, mohou využívat internetové kurzy, mohou využívat gastronomické služby (dovoz jídla až do domu) a nakupování s vynáškou až do bytu. Článek Internet a zdravotně postižení lidé se nejdříve objevil na Adpp.

  • Web: Adpp
  • Aktualizace: 28.2.2023
projít na článek

internet nebo Internet?

Co je správně? Je správně internet s malým „i“ nebo Internet s velkým „I“. Pro mnoho lidí znamená internet to samé co The post internet nebo Internet? first appeared on Co je internet?.

projít na článek

Jak funguje internet

Jak funguje internet? Na tuto otázku není úplně jednoduchá otázka. Kompletní popis toho, jak funguje internet, by zabral víc místa, The post Jak funguje internet first appeared on Co je internet?.

projít na článek

První pomoc

“…je definována jako soubor jednoduchých úkonů a opatření, která při náhlém ohrožení života nebo postižení zdraví člověka omezují rozsah a důsledky tohoto ohrožení či postižení. Poskytnout první pomoc je v rámci svých schopností a sil ze zákona povinen ka

projít na článek

Internet historie

Zajímala by vás historie Internetu? Jak vlastně tato celosvětová počítačová síť vznikla a jak se vyvíjela historie Internetu? Dnes je The post Internet historie first appeared on Co je internet?.

projít na článek

Nový kurz pro muže!

Otevíráme nový kurz pro muže - Zdravotně-funkční silový trénink! Lektorka: Renata Schmidt Termín: pátek 19:00-19:55 hodin Začínáme 5. dubna 2024. Trénink je primárně zaměřen na zlepšení funkce pohybového aparátu a posilování svalů, které muži preferují. B

projít na článek