Instalace ovladačů grafických karet

1) Automatická instalace v příkazové řádce Stačí zadat sudo mhwd -a pci nonfree 0300 pro instalaci nesvobodných ovladačů, nebo sudo mhwd -a pci free 0300 pro instalaci svobodných ovladačů. Budou instalovány nejnovější dostupné ovladače pro grafické karty v počítači. Potom stačí již jen restartovat. 2) Ruční instalace vybraného ovladače v příkazové řádce Nejdříve zjistíme dostupné ovladače příkazem mhwd -l -d pci Jejich výpis je pod nadpisem > AVAILABLE:. Vybraný ovladač se nainstaluje příkazem se syntaxí sudo mhwd -i pci název_ovladače 3) Ruční nebo automatická instalace v grafickém rozhraní Menu Start > Manjaro Settings Manager > Nastavení hardware. Je možné použít tlačítka Auto install pro automatickou instalaci jako v první části, nebo kliknutím označíme zvolený ovladač a přes pravé tlačítko použijeme volbu Instalace. 4) Dodatečné úpravy pro přepínatelné karty NVIDIA Zkontrolujte, zda jsou nainstalovány balíčky nvidia-utils, bumblebee, virtualgl, mesa a jejich 32-bitové verze. Přidejte svůj účet do skupiny bumblebee příkazem se syntaxí sudo gpasswd add vaše_uživatelské_jméno bumblebee Zapněte bumblebee démona příkazem sudo systemctl enable bumblebeed Řešení problémů po instalaci Pokud nefungují proprietární ovladače, je možné jim často pomoci přes parametry příkazové řádky Grub zavaděče. Konfigurační soubor otevřeme příkazem sudo nano /etc/default/grub (nebo jiným editorem než nano podle preferencí). Vyhledáme řádku GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=quiet a změníme ji na GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=quiet acpi_osi=! acpi_osi=\Windows 2009\ pcie_port_pm=off. V některých případech pomohlo i přidání parametru nomodeset, nouveau.modeset=0, nvidia-drm.modeset=1 nebo i915.modeset=0. Zkušenosti ostatních uživatelů jsou různé, i v závislosti na verzi ovladačů nebo jádra je třeba experimentovat. Pokud systém nastartuje do černé obrazovky, je možné se stiskem Ctrl + Alt + F1 dostat do příkazové řádky, kde můžete nefunkční proprietární ovladač odinstalovat příkazem se syntaxí sudo mhwd -r pci název_ovladače a poté případně doinstalovat ovladač svobodný. Pokud není z nějakého důvodu možné použít klávesovou kombinaci, je třeba nastartovat systém z flashky nebo DVD (jako při instalaci systému), otevřít terminál a zadat příkaz se syntaxí mount /dev/oddíl_kde_je_Manjaro /mnt Tím si připojíme oddíl se systémem, pak se do jeho terminálu dostaneme příkazem sudo manjaro-chroot -a Pak je možné odinstalovat ovladače a instalovat jiné stejně jako při použití klávesové kombinace Ctrl + Alt + F1. Funkčnost ovladačů na přepínatelných kartách (bumblebee) se ověří příkazem primusrun inxi -G Zajímá nás poslední řádek OpenGL: renderer:, který vypíše použitou grafickou kartu. Podobně se potom spouští i ostatní aplikace, stačí inxi -G nahradit zvoleným příkazem. The post Instalace ovladačů grafických karet appeared first on Manjaro.cz - Československé stránky o linuxu.

projít na článek

Recenze 5 nejlepších grafických karet

Grafická karta je dnes již nepostradatelnou součástí počítačů, pokud vám nestačí integrovaná (iGPU) nebo ji vaše sestava prostě nemá a nevíte jakou koupit grafiku, pak jste na správném místě. Přinášíme vám recenzi 5 nejlepších grafických karet. Námi vybra

projít na článek

Přepínání grafických karet pomocí nástroje Optimus Manager

Článek je určen pro majitele notebooků s grafickými kartami Intel a Nvidia, které jsou vybavené podporou technologie Optimus. Při jejím běhu nesmí být spuštěny služby bumblebee a načten jaderný modul bbswitch (používá se při jiném způsobu přepínání karet)

projít na článek

Navitec Fidoo Bridge 22.0.2.47

- Možnost vypnout návrh vybití a nabítí karty ve výpise karet (přímé účtování sběrného účtu na účet karet bez použití meziúčtu "peníze na cestě").

projít na článek

Věštění z karet

The post Věštění z karet first appeared on Nejlepší české vtipy.

projít na článek

Skylink včera prodloužil akční nabídku výměny karet

Představenstvo M77 Group včera rozhodlo o změně v akčních nabídkách spojených se zavedením Servisního poplatku a výměnou karet.

projít na článek