Hořčice setá: semena chutnají, prokrvují a pomohou i trávení

Semena hořčice jsou u nás známa především jako základ dochucovacího přípravku. Méně se toho už dnes ovšem ví o jejich léčivých účincích, na které se mj. zaměříme na následujících řádcích. Výskyt: původními oblastmi rozšíření hořčice seté jsou jižní Evropa, západní Asie i další místa ve Středomoří. Už před tisíci lety se ovšem začala šířit směrem na sever. Popis a účinné látky: hořčice setá je jednoletá rostlina z čeledi brukvovitých, jejíž rozvětvená lodyha může dorůstat až do výšky 1 m. Spodní listy jsou dlouze řapíkaté, lyrovitě peřenodělené a mají zubaté okraje, zatímco v horní části stonku jsou čárkovité a na okrajích hladké. Květy jsou uspořádány do hroznovitých květenství a mají zlatožlutou barvu. Objevují se přitom od června do července. Plodem je šešule, ve které jsou obsažena žlutá semena. Ta obsahují mastné oleje, glykosid sinalbin (může za její ostrou chuť), enzymy, slizy, silice, bílkoviny i minerální látky(vápník, draslík či hořčík). Užitečné části: využívána jsou především semena, někdy ovšem také mladé listy. Jaké mají hořčičná semena vliv na naše zdraví? Semena hořčice jsou u nás známa především jako základ dochucovacího přípravku. Méně se toho už dnes ovšem ví o jejich léčivých účincích, jež ovšem dříve lidé znali. Využívána byla především ve formě obkladů, tedy rozdrcená na olej. Takto se mohou podílet na prokrvení hlouběji umístěných orgánů (např. ledvin, plic nebo pohrudnice). Doporučovány jsou proto i při akutních zánětech dýchacích cest. Obklady ovšem mohou člověku pomoci i s dalšími neduhy. Hořčice setá, resp. její semena by vám doma neměla chybět, pokud trpíte revmatickými onemocněními, případně vás dlouhodobě sužují bolesti nohou. Podílet se navíc mohou rovněž na odstranění některých kožních potíží (např. žlutých skvrn). Semena hořčice však bývají především konzumována a vnitřně kladně působí na trávicí soustavu. Tělu totiž pomáhají s tvorbou žaludečních šťáv a pozitivní vliv mají i na střevní peristaltiku. Navíc nám mohou ulevit při zácpě. Upozorňujeme: hořčičné silice obvykle při delším kontaktu s pokožkou způsobují různé nepříjemnosti. Často se kupříkladu objeví puchýře. Využití semen (a listů) hořčice seté Již jsme zmínili, že hořčičná semena jsou základ pro dochucovací přípravek známý jako hořčice. Ten existuje v mnoha variantách, vesměs ale disponuje (i díky dalším přísadám) ostrou, někdy až velmi pálivou chutí. Semena hořčice seté si lze zakoupit také samostatně, přičemž se jedná o známé kuchyňské koření. Nacházejí ovšem uplatnění rovněž při výrobě oleje, ale třeba také ve včelařství. Jarní lístky lze potom využít do salátu. Pokud tedy doma budete mít celou rostlinu, listy rozhodně nevyhazujte. Obsahují totiž vlákninu, takže dobrému trávení můžete pomoci i touto částí rostliny. Chcete-li vyzkoušet některý z výše zmíněných účinků, máme pro vás recept na čaj ze semen hořčice pro dobré trávení. 1 lžičku drcených semínek přelijete zhruba 3 dcl vroucí vody. Následně necháte čtvrt hodiny louhovat a scedíte. Nálev byste ovšem měli pít pouze jednou denně. Ze semínek si také lze připravit domácí hořčici. 50 g semen rozemelete najemno a zalijete směsí horké vody a octa (vařte 60 g vody a 60 g octa) a následně dle chuti přidejte cukr, sůl a olej. Dobře promíchejte a dejte do lednice, kde směs zhoustne. Pěstování hořčice seté Jedná se o nenáročnou jednoletku. Můžete si ji proto bez větších problémů každoročně vypěstovat na zahradě. Semena je vhodné vysít v březnu, a to optimálně do lehké hlinitopísčité půdy, která by měla obsahovat vápno. Hořčici seté vyhovuje teplo a sucho, ve vlhkém prostředí se jí tedy obvykle příliš nedaří. Hnojení není úplně nutné, ale můžete použít dusíkaté přípravky. Až se tobolky zbarví dohněda a semena uvnitř budou mít žlutou barvu, je ideální čas na sklizeň. Tip na závěr: hořčice se často používá v kombinaci s křenem, což je další velmi zdravá kuchyňská ingredience s velmi intenzivní chutí.

projít na článek

Jak sbírat a uchovávat semena rajčat

Naučte se sbírat a uchovávat vlastní semena rajčat. The post Jak sbírat a uchovávat semena rajčat appeared first on SvětEkoZahrad.

projít na článek

Křen selský: velmi zdravá kuchyňská ingredience. Pomůže vám i přes štiplavou chuť

Křen selský je známý především pro své využití v kuchyni, méně už se ovšem ví, že člověku může pomoci s některými neduhy. Podrobnější informace najdete v našem článku. Výskyt: bylina pochází s největší pravděpodobností z oblastí na rozhraní evropského a

projít na článek

Sensi Seeds seed bank

Sensi Seeds je holandská společnost, která se specializuje na šlechtění a produkci vysoce kvalitních semen konopí. Společnost byla založena v roce 1985 Benem Dronkersem a od té doby se stala jedním z největších a nejznámějších producentů semen konopí na s

projít na článek

Lehký bramborový salát

Co potřebujeme? 4 vejce 150 g mrkve sterilovaný hrášek 80 g celeru 80 g petržele 70 g cibule 1 kg brambor, varný typ A dijonská hořčice 160 g nakládaných okurek v láku 1 kelímek Smetanového bílého jogurtu šťáva z jednoho citronu petrželka sůl a pepř Po

projít na článek

Kukuřice setá: zdravá potravina vhodná i pro celiaky

Kukuřice setá je používána především jako potravina, nicméně známá byla a stále je i v lidovém léčitelství. Uváděny bývají takové účinky jako např. pozitivní vliv na nervovou soustavu nebo metabolismus. Výskyt: kukuřice setá má pravděpodobně původ ve S

projít na článek