Co zabalit s sebou na dovolenkovou horskou túru

Nepromokavý a hřejivý oděv Výlety do hor nejsou procházkou v žabkách po písečné pláži Jadranu, kdy máte na sobě jen šortky a tričko, a kde vás zastihne jen lehký deštík nebo letní bouřka. Čelit nepřízni počasí je v těchto oblastech natolik snadné, že vám v cestovním zavazadle nebude zbytečně zabírat místo mnoho hřejivých svrchníků. V horách je situace mnohem složitější. Tam se počasí může změnit během několika minut a musíte být na ni připraveni. I v létě tu musíte očekávat prudké ochlazení, silný déšť, větrné poryvy a především nepříjemné důsledky na lidský organismus. Po západu slunce se i v tuto roční dobu rychle ochlazuje vzduch a teplá bunda se pak hodí. Vybavte se na výlety pro jistotu oděvem nepromokavým, včetně kalhot, to platí zejména pro oblasti s vyšší nadmořskou výškou. Například Alpy jsou nevyzpytatelné a může vás tu zastihnout poměrně často i husté sněžení na konci srpna. Hůlky Bez hůlek ani ránu. Bude vám to připadat možná směšné, ale již v dávných dobách si turisté hůlky vyřezávali ze dřeva a brali je s sebou na horské cesty. Moderní výrobky z hliníkových slitin jsou mnohem důmyslnější a hlavně lehčí a pohodlnější. Uvidíte, jak se v jejich přítomnosti budete cítit mnohem bezpečněji. Horské slunce S nadmořskou výškou stoupá i intenzita slunečního svitu, můžete se spálit mnohem rychleji, než v nížinách, kde je větší tlak vzduchu. Nezapomínejte jak na sluneční brýle, tak i na opalovací krémy s ochranným faktorem. Náplasti Většina speciální trekové obuvi je sice konstruována tak, aby nedocházelo k otlakům a puchýřům, v náročném terénu však může dojít k takovým nepříjemnostem poměrně snadno. Několik náplastí vám v batohu příliš místa nezabere a budete nakonec rádi, že jste na tak důležitou pomůcku nezapomněli. Mapa Bez mobilního telefonu se dnes nehne téměř nikdo. I do hor si jej budete brát a spolu s ním i mapovou aplikaci, takže vám usnadní pohyb v terénu. Ale když telefon zkolabuje z nejrůznějších důvodů, může se docela obyčejná papírová skládanka hodit. Zvláště v situaci, kdy byste mohli zabloudit. Článek Co zabalit s sebou na dovolenkovou horskou túru se nejdříve objevil na RP5.

  • Web: RP5
  • Aktualizace: 30.11.2023
projít na článek

Co si s sebou zabalit na túru

Dlouhé cesty a různé túry jsou v posledních letech čím dál tím oblíbenější. Určitě za to může i dostupnost cestování. Nikdy v minulosti nebylo tak snadné si koupit letenku a během pár hodin se ocitnout úplně v jiné zemi nebo dokonce i na jiném kontinentu.

projít na článek

17 tipů, jak zabalit víno jakosvatební dar

Příspěvek 17 tipů, jak zabalit víno jako svatební dar pochází z Vezmemese.cz

projít na článek

Až na vrcholky hor…

Turistéby měli mít na mysli, že mnohé turistické chodníky mají nerovný povrch. Jsou tvořeny kameny, kořeny stromů, sutí nebo vodopády. Počasí je tu proměnlivé, a tak nikdy nevíme, jak se bude během dne vyvíjet. Měli bychom být na to připraveni a mít s seb

projít na článek

Jakou kosmetiku s sebou zabalit na dovolenou?

Ať už budete dovolenou trávit u moře, nebo pod stanem, bez pečující kosmetiky na dovolenou neodjíždějte! Víte, jaké vychytávky do kosmetické taštičky zabalit, aby vám něco posléze nescházelo nebo naopak nepřebývalo. Zaměřte se na miniatury vašich oblíbený

projít na článek

Jak správně balit jídlo? Do k tomu určených gastro obalů!

Provozujete restauraci a jídla svým zákazníkům rozvážíte přímo domů či kamkoliv si objednají? Nebo obyčejný kiosek, který má v nabídce i tzv. jídla s sebou? Která si mohou odnést a zkonzumovat na jiném místě? V tom případě byste jim ho měli dobře zabalit.

projít na článek