Ahoj kluci a děvčata!

Jak jste si užili májové volno? Možná jste ho stejně jako my strávili někde v přírodě. U nás ve Velké Británii byl také státní svátek, a navíc tady slavil jeden známý člověk narozeniny. Mezi našimi dětmi je opravdu oblíbenou osobností. Proč? Vypráví (nejenom) dětem velice poutavě o přírodě. Možná ho znáte. Jmenuje se Sir David Attenborough. Narodil se v roce 1926 v Londýně a letos mu je tedy neuvěřitelných 97 let! V průběhu svého života připravil spoustu přírodovědných filmů. Vytvořil například série filmů Život na Zemi, Živá planeta nebo Zázraky života. Vypráví v nich jak o drobném hmyzu, tak i třeba o kosatkách a nebo dokonce i o dinosaurech. Některé z jeho dokumentů můžete sledovat v češtině, jiné jsou na internetu anglicky. I když možná ještě dost angličtině nerozumíte, určitě se na některé z jeho pořadů podívejte v originále. Alespoň na tohle dvouminutové video o lenochodovi. Možná vás pobaví už i jeho název. Jmenuje se Udělej „baf!“ na lenochoda. Lenochod se řekne anglicky sloth a video najdete tady. Britské děti píší Siru Davidovi dopisy s otázkami a on jim odpovídá. Nazývají ho často Sirem Davidem. Sirem s velkým S proto, že mu byl za jeho práci udělen šlechtický titul a Davidem proto, že jeho příjmení je i pro místní školáky jazykolamem, ale věřím, že vám by se to podařilo napsat bez chyby. Kdybyste chtěli, můžete mu poslat dopis s blahopřáním, se svou otázkou a nebo třeba s prosbu o fotografii s podpisem. Jeho adresa je: Sir David Attenborough 5 Park Road Richmond, Surrey, TW10 6NS United Kingdom Poštovní korespondence se tady u nás nazývá z legrace „snail mail“, to znamená „šnečí pošta“, takže si na svou odpověď nejspíše hodnou chvíli počkáte. Buďte tedy trpěliví. A nezapomeňte přiložit obálku se svou zpáteční adresou, aby se odpověď někam nezatoulala. Sir David Attenborough bydlí ve stejné londýnské čtvrti jako já. Možná ho někdy potkám. A moc bych si to považovala. Patří totiž ke 100 nejváženějším britským občanům všech dob. Více se o něm můžete dočíst tady: https://www.ceskatelevize.cz/lide/david-attenborough Zdroj obrázků: Pixabay a Facebook Článek Ahoj kluci a děvčata! se nejdříve objevil na Ester z.s..

projít na článek

KP U17 aU15 FRENŠTÁT

V sobotu 22 a v neděli 23.4.2023 se konaly krajské přebory kategorie U17/15 ve Frenštátě. Hrálo se na 8 stolech. Začátek byl vždy v 9:00 a ukončení 15:00. Turnaje se zúčastnilo nejlepších 32 kluků z kraje a 16 děvčat. V sobotu za náš klub nastoupili Adam

projít na článek

Ahoj všichni!

Vítejte ve WordPressu. Toto je váš první příspěvek. Můžete ho upravit, nebo smazat a postupně pak začít s tvorbou vlastního webu. Článek Ahoj všichni! se nejdříve objevil na MATEZ.CZ.

projít na článek

Ahoj všichni!

Vítejte ve WordPressu. Toto je váš první příspěvek. Můžete ho upravit, nebo smazat a postupně pak začít s tvorbou vlastního webu. Článek Ahoj všichni! se nejdříve objevil na Thai Box Opava.

projít na článek

Ahoj všichni!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing! The post Ahoj všichni! appeared first on Holotropní dýchání.

projít na článek

Ahoj všichni!

Vítejte ve WordPressu. Toto je váš první příspěvek. Můžete ho upravit, nebo smazat a postupně pak začít s tvorbou vlastního webu. Článek Ahoj všichni! se nejdříve objevil na I-sklad.cz: Fulfillment pro malé a střední e-shopy.

projít na článek