Švestková galettka

Recept, který vznikl už v létě, ale doposud mi zdobil jen sociální sítě. Nyní konečně zdobí i můj blog :). Teď už mi nezbývá, než se jen rozplývat nad fotkami lahodné a slaďoučké galletky, kterou jsem připravila loni v srpnu. A už teď se těším na to, až si tuhle galettku v létě opět připravím. Jak jste jistě zaznamenali, posledních pár měsíců tu nepřibyl žádný recept. Když už jsem si našla čas nějaký recept připravit a nafotit, nezbýval čas na sepsání blogového postu a bylo tak jednodušší přidat recept jen na sociální sítě (kam jsem mimochodem nahrála i video přípravy tohoto receptu). Teď už je času trochu víc a tak tu budou postupně zase přibývat recepty, které zatím můžete najít jen na Facebooku a Instagramu a určitě přibudou i nějaké nové cukrfree dobroty. Pokud byste si galettku chtěli připravit už teď, můžete využít buď jiné ovoce (skvělé budou různé lesní plody, blumy nebo třeba fíky) nebo můžete použít švestky mražené. Já si brousím zuby na jahodovou verzi, ale na tu si také budu muset ještě pár měsíců počkat Ingredience Na 2 galettky Těsto: 80 g kokosové mouky 1 lžíce bio máku 190 g blanšírovaných mandlí (nebo mandlové mouky) 1 lžíce guarové gumy ¼ lžičky soli 1 lžíce nastrouhané kůry z bio citronu 200 g změklého másla 110 g krémového sýra (např. bio Matylda nebo Lučina) 2 vajíčka 2 lžíce jablečného octa Náplň: 500 g švestek 180 g zakysané smetany 1 žloutek Lžička vanilkového extraktu 1 lžíce citronové šťávy Navíc: 2 lžíce rozehřátého másla 1 lžička skořice Mák na posypání Postup Do mísy vložíme kokosovou mouku, mák a najemno mleté blanšírované mandle, sůl, guarovou gumu a kůru z citronu a vše promícháme. Poté přidáme máslo a sýr a promícháme. Na závěr přidáme rozkvedlaná vejce a ocet a zapracujeme do těsta. Hotové těsto poté vložíme do sáčku a vložíme na min. 1 hodinu (max. 3 dny) do lednice. Švestky nakrájíme na osminky. V menším kastrůlku rozehřejeme máslo a přidáme skořici. Zakysanou smetanu smícháme se žloutkem, vanilkou a citronem. Ztuhlé těsto poté vložíme mezi dva pláty papíru na pečení a rozválíme do 3-4 mm silného plátu. Ten poté potřeme skořicovým máslem a rovnoměrně poklademe kousky švestek ve vzdálenosti cca 5 cm od okraje. Ty poté pomocí papíru na pečení opatrně přehneme přes okraje švestek. Je potřeba pracovat rychle, protože zejména v létě se těsto stane velmi rychle příliš mazlavé. Pokud se to stane, vložte těsto (nebo celou galettku) na chvíli do lednice a pokračujte až když těsto bude tužší. Lžící poté pokryjte povrch švestek směsí ze zakysané smetany a na závěr ozdobte ještě pár kousky švestek a posypte mákem. Pokud vám zbylo skořicové máslo, potřete s ním okraje galettky. Pokud ně, můžete je potřít vajíčkem Galletku pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C po dobu 30-35 minut. Podávat můžeme ihned, třeba s kopečkem domácí cukrfree zmrzliny :). Vaše The post Švestková galettka appeared first on Cukrfree.cz.

projít na článek

Mozartův efekt - Brno, Besední dům

W. A. Mozart: Koncert pro flétnu, harfu a orchestr C dur KV 299 (2.věta). Spoluúčinkují: Ivana Švestková Dohnalová (harfa), Jiří Habart (dirigent), Filharmonie Brno.

projít na článek