Venku to sice na sníh moc nevypadá, ale kouzelnou vánoční atmosféru plnou sněhu (kokosového) si můžete vytvořit i doma představuji vám svou cukrfree skořicovou Speculaas vesničku, která voní přesně jako Vánoce! Speculaas (nebo německy Speculatius) sušenky jsem poprvé ochutnala asi v deseti letech, když jsme jeli na vánoční nákupy do Německa. Od té doby jsem se do nich zamilovala a to až tak moc, že jsem se jich v době, kdy je začali prodávat i u nás, tak přejedla, že jsem je nemohla nějakou dobu ani vidět (tak jsem to mimochodem měla se spoustou jídel:). Už je to ale opravdu dlouhá doba, co jsem speculaas sušenky měla naposledy a dlouho jsem se chystala je připravit v cukrfree verzi. Dokonce jsem si koupila i váleček u Markétky v kitchenetteshop.cz, se kterým jsem původně sušenky chtěla vyrobit. Zkoušela jsem však několik druhů těst a nakonec zvítězilo to, které není vhodné na válení ale spíše na vytlačování do formiček. Váleček ale určitě využiji někdy příště. Koukejte, jaké jsou z něj krásné sušenky! Samozřejmě jsem si na sušenky přála nádherné dřevěné formičky, ale jediné, které jsem sehnala, byly silikonové. Nakonec jsem byla ráda, protože nejen, že jsou nádherné ale sušenky z nich šly i krásně ven (no a taky se dají mýt v myčce), ale dřevo je dřevo, tak snad někdy :). Sušenky jsem zkoušela připravit jak z domácího mandlového, tak z domácího kešu másla. Konzistence těsta byla stejná, jen sušenky z kešu másla byly o maličko sladší. Použít ale samozřejmě můžete jakékoli 100% oříškové máslo (kromě kokosového:). Co se koření týče, zkoušela jsem dva druhy klasické perníkové koření od Antonína a koření přímo na sušenky Speculaas od Markétky. Mně osobně chutnalo více to perníkové, nejspíše proto, že je o něco víc skořicové Víte, já jsem na skořici opravdu ujetá a dávala bych jí do všeho a hlavně hodně. I proto jsem vytvořila dvě verze receptu na sušenky jeden pro milovníky skořice, jako jsem já a druhý pro normální lidi :)) Sušenky jsem na fotce poprášila kokosovou moukou, ale to spíše pro efekt Pokud chcete sušenky ozdobit, použijte rozehřáté kokosové máslo, které bude na sušenkách vypadat nejen kouzelně, ale sušenky i krásně osladí! No a pokud sháníte ještě poslední dárky k Vánocům a stále nevíte co, přidali jsme nově na eshop možnost zakoupení dárkového voucheru, díky kterému si obdarovaný bude moci zakoupit jen to, co skutečně chce nebo potřebuje V novém roce přibyde na eshopu spousta nových produktů a také konečně dorazí barevné kojnakové houbičky, takže bude skutečně z čeho vybírat! Voucher můžete objednat zde No a pokud se stále chystáta na naše workshopy, máte jednu z posledních možností kurz Cukrfree 2 se totiž v lednu bude konat naposledy. Kurz Cukrfree 1 sice není poslední, ale vzhledem k Hančině nové životní situaci to vypadá, že bude v budoucnu pobývat většinu času mimo ČR, takže kdo ví, kdy se nám podaří další workshop uspořádat. Proto pokud se chcete našich workshopů zúčastnit, využijte lednových termínů. Moc se na vás těšíme! Ingredience Na 14 ks sušenek (já ale podruhé dělala rovnou dvojitou porci:) 80 g kešu ořechů 65 g kešu másla (lze použít i jiné 100% ořechové máslo) 1 vrchovatá lžička perníkového koření od Antonína 1-2 lžičky skořice 1/5 lžičky jedlé sody 1 vejce Postup Troubu předehřejte na 175°C. Kešu ořechy namixujte na jemnou moučku. Do nádoby kuchyňského robota nejdříve vložte všechny suché ingredience a promíchejte. Poté přidejte ořechové máslo a vejce a nechte propracovat, dokud ořechy nezačnou pouštět olej v tu chvíli je těsto připravené. Pokud ho necháte míchat déle, bude oleje pouštět příliš, proto těsto hlídejte. Těsto poté rovnoměrně rozdělte a vmačkejte do formiček. Sušenka by měla být cca 0,5 cm vysoká. Formičku vložte do trouby a pečte cca 10 minut. Doba pečení se může lišit podle typu trouby a tloušťky sušenek, proto je potřeba je kontrolovat. Hotové sušenky necháme vychladnout. Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu max. 10 dní. Sušenky je také možné ozdobit rozehřátým kokosovým máslem, které poté v lednici zatuhne. Lze ho proto použít místo klasické polevy. Kokosové máslo můžete koupit ve farmářských obchodech nebo si ho jednoduše vyrobit. Stačí rozmixovat strouhaný kokos. Výborný na výrobu ořechových a kokosových másel je Nutra Milk! Tip: Se sodou opatrně! U jednoho receptu se skořicí jsem totiž dostala pár zpráv, že je to až příliš skořicové a tím i hořké. Já osobně si myslím, že problém je spíše v jedlé sodě, která se musí používat opravdu opatrně, jelikož větší množství může způsobit právě nepříjemnou hořkost, kvůli které může být celý dezert nepoživatelný. Pokud si tedy nejste jistí, zda se vám skutečně podaří do receptu přidat jen 1/5 lžičky jedlé sody, použijte raději kypřící prášek bez fosfátů. Pokud nemáte rádi větší množství skořice, raději dejte skořice méně a těsto ochutnejte předtím, než případně přidáte skořice více Já skořici miluji, takže jsem místo 1 lžičky použila 2. Pro někoho to ale už může být příliš, proto chuť sušenek přizpůsobte podle svých skořicových preferencí :)). Na sušenky jsem použila silikonové formičky z Tchibo (dřevěné jsem bohužel nesehnala). The post Speculaas appeared first on Cukrfree.cz.