Osudové ztroskotání parní lodi Makambo

Známku, na níž je vyobrazena jednošroubová parní loď Makambo, vydala pošta Šalamounových ostrovů u příležitosti dvoustého výročí kolonizace Austrálie. Původně jsem si ji objednal proto, abych ji dal jako ilustraci do Ryšavého knihovníka. Jenže mi přišla až teď, kdy je knížka dávno v prodeji – což je koneckonců příležitost, abych k ní napsal o něco víc, než jsem měl původně v úmyslu.

projít na článek

Plánujeme chovat „stromové humry“

Kapitán parníku SS Makambo byl sužován černým kašlem. V jeho důsledku upadl 15. června 1918 do mdlob a jeho loď uvízla na mělčině Ostrova lorda Howea východně od australské pevniny. Zatímco v následujících dnech probíhaly opravy SS Makambo, unikly z její

projít na článek

Dodávka parního vyvíječe na Slovensko

V prosinci jsme dodali na Slovensko parní vyvíječ CFH 800 s hořákem RIELO RS 68/M. Parní vyvíječ je umístěn v prádelně ministerstva vnitra.

projít na článek

Ostrov: Soutěž o bytelné batohy (a knihy), které přežijí i ztroskotání

Jiří Langmajer, Jana Plodková a opuštěný ostrůvek v tropickém ráji. To jsou aktéři dobrodružné romantické komedie Ostrov, v níž dva lidé, kteří už spolu nechtějí být, zjistí, že hádky a spory jsou k ničemu. V divočině obzvlášť. Při příležitosti uvedení do

projít na článek

Uvedení vyvíječe páry do provozu

V prosinci vyl uveden do provozu parní vyvíječ CFH 1000 s hořákem Weishaupt WM-G10/3 A ZM-LN v technologickém parku Hořátev. Vyvíječ páry bude využíván pro víkendový provoz, kdy není potřeba velké množství páry, a parní kotle budou odstaveny.

projít na článek

Na lodi s KISS

Naše redaktorka Sabina Jesenovská byla pozvána jako host na legendární plavbu s KISS, Kisskruise. Své putování na lodi zvěčnila v unikátní reportáži na 7 stran. Ojedinělý náhled do světa KISS v lednovém Sparku!

projít na článek