Koncert Zimní cesta

V neděli 29. ledna začíná cyklus pěti komorních koncertů, které jsou připomínkou 30. výročí založení sboru Cum decore. V Ars Cafe Lázně představíme zajímavé hosty a propojíme jejich program s komorními částmi Cum decore. Přijďte zblízka ochutnat Schubertovo strastné putování zimní krajinou, jeden z nejkrásnějších písňových cyklů vůbec. Společnost mu budou dělat současný norský skladatel a jeden z nejlepších německých skladatelů devatenáctého století. Těšíme se na vás. 29.1.2023, Ars café Liberec, 17:00 Franz Schubert: Zimní cesta písňový cyklus pro mužský hlas a klavír Franz Peter Schubert (1797 – 1828) byl rakouský hudební skladatel pozdního klasicismu a raného romantismu. Navzdory nedlouhému životu po sobě zanechal rozsáhlé dílo, zahrnující více než 600 světských vokálních děl (převážně písní), sedm kompletních symfonií, duchovní hudbu, opery, scénickou hudbu a velké množství klavírní a komorní hudby. Písňový cyklus Winterreise (Zimní cesta), který napsal Franz Schubert rok před svou smrtí, je dnes považován za jedno z nejpůsobivějších děl romantické písňové tvorby. V oblouku 24 baladických písní na slova básníka Wilhelma Müllera (1794–1827) je vylíčena pouť neznámého tuláka zimní krajinou. I když je Zimní cesta dramatickým monologem jedné postavy, soustředěným na její vnitřní svět, dokáže silně zapůsobit na city a fantazii posluchače, a tím umocnit celkový zážitek. Její kouzlo, což platí pro Schubertovu písňovou tvorbu obecně, spočívá ve zdánlivé jednoduchosti. Právě Schubert totiž dokázal vyjádřit hluboké emoce těmi nejjednoduššími prostředky. Zpívá Čeněk Svoboda, na klavír doprovází Radka Hanáková. Ola Gjeilo, Felix Mendelssohn Ola Gjeilo (*1978) vyrostl v norském Skui. Začal hrát na klavír a komponovat, když mu bylo pět let, a naučil se číst hudbu, když mu bylo sedm let. Gjeilo studoval klasickou kompozici u Wolfganga Plagge, na Norské hudební akademii, na Juilliard School a na Royal College of Music v Londýně. V současné době žije na Manhattanu a pracuje jako skladatel na volné noze. Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) byl německý skladatel, klavírista a dirigent. Byl klíčovou postavou romantického hnutí a jedním z nejslavnějších skladatelů své doby komponoval v mnoha žánrech, včetně symfonií, koncertů, klavírní a komorní hudby. Dirigoval a vedl také mnoho slavných orchestrů, včetně Orchestru lipského Gewandhausu. Mezi jeho nejznámější díla patří předehra ke Snu noci svatojánské a oratorium Eliáš. Během koncertu zazní také sborové skladby dvou výše zmíněných skladatelů. Zpívá komorní obsazení sboru Cum decore, řídí Anna Volfová. The post Koncert Zimní cesta appeared first on GFXS.

projít na článek

Zveme vás na koncert trubačů

Srdečně vás zveme na absolvenský koncert účastníků letního trubačského tábora, který se uskuteční v sobotu 8.7. 2023 v 11 hodin v kostele sv. Václava ve Šluknově. The post Zveme vás na koncert trubačů appeared first on SLŠ a SOŠ Šluknov.

projít na článek

TŘÍKRÁLOVÝ KONCERT

Tříkrálový koncert se bude konat v kostele sv. Maří Magdalény v Kuřimi ve středu 10. ledna 2024 od 18 hodin. Finanční výtěžek bude využit na podporu tříkrálové sbírky. The post TŘÍKRÁLOVÝ KONCERT appeared first on ZUŠ Kuřim.

projít na článek

Cesta ke krmelci 1. třída

V rámci tělesné výchovy se 1. třída vydala v pondělí 29. 1. 2024 na turistickou vycházku ke krmelci doplnit zvířátkům zásoby. Děti přinesly zvířátkům z domova různé dobroty mrkve, jablka, kaštany a žaludy, a tak byl za chvíli krmelec plný. Během vycházky

projít na článek

Koncert v Opočně

Velokonoční koncert v kostele Nanebevzetí P.Marie.

projít na článek

Zimní menu

Rádi bychom Vás pozvali na zimní menu od 17. ledna 2024. Prosíme, vytvořte si rezervaci. Těšíme se na Vás.     Článek Zimní menu se nejdříve objevil na Želivárna Restaurace.

projít na článek